wtorek, 11 grudnia 2012

Olej Kokosowy

Witajcie! 

Dziś długo wyczekiwany post o Oleju Kokosowym. Osobiście uwielbiam zapach jak i smak kokosa i może dlatego postanowiłam aż tak dokładnie zając się tym tematem... Jestem pewna że wy również za nim przepadacie... Zarówno teraz w te zimowe wieczory jak i latem kiedy może stanowić świetny dodatek do lodów i deserów. 

Ma mnóstwo zastosowań. Idealny dla osób dbających o figurę i pragnących pięknej, zdrowej i promiennej skóry, jak również dla osób które lubią naturalnie pielęgnować swoje włosy. Ale o tym za moment... Zacznijmy od tego czym jest w ogolę ten Olej Kokosowy. 



Miąższ kokosowy składa się głównie z cennych, nasyconych kwasów tłuszczowych a po jego wyciśnięciu i rozgrzaniu otrzymuje się olej kokosowy. Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz. 50% zawartości tego oleju stanowi kwas laurynowy. Ma on silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.


Olej kokosowy jest olejem nieschnącym, co oznacza, że po otwarciu może być zdatny do spożycia przez długi czas, nawet do roku. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapachu są natomiast oleje rafinowane i tym właśnie różnią się od olejów tłoczonych na zimno.

Olej kokosowy idealnie sprawdza się w kuchni. Jest doskonałym tłuszczem do smażenia – świetnie się wchłania w potrawy a jego wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie. Oprócz smażenia na nim mięs, nadaje się również do smażenia warzyw jego konsystencja przypominająca masło powoduje, że jest staje się również świetnym dodatkiem do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu.

Zalety
  • pobudzenie przemiany materii
  • redukcja niekorzystnego tłuszczu
  • wzmocnienie mięśni w tym najważniejszego - sercowego
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • wzmaga trawienie 
  • antyseptyczny - wspomaga gojenie się ran
  • nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
  • odżywia skórę
  • spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
  • wzmacnia włosy
  • likwiduje łupież 
  • nie zawiera cholesterolu
  • wspomaga odchudzanie przy nadwadze
.... na prawdę jego zalety można wymieniać w nieskończoność. I bez wahania można nazwać go Królem Olejów.

"Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym, może spowodować spadek wagi ok. 0,5 kg w ciągu miesiąca."
"Pierwszy tłuszcz który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej!" 

Stosowanie i Przeznaczenie

  1. Pielęgnacja Ciała
    - można stosować go jak balsam
    - idealny do cery suchej, łuszczącej się i swędzącej - najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotną skórę po kąpieli
    - często używany do masażu - przynosi relaks i znacznie poprawia stan skóry
    - można również delikatnie wcierać w skórę twarzy w celu lepszego nawilżenia i nadania jej blasku
  2. Maseczka do włosów- doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę oraz usuwa łupież - idealny dla osób, które mają suche i zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek
  3. Środek spożywczy




Ja swój olej kokosowy zamówiłam na allegro i za 500 ml zapłaciłam około 25 zł. Z firmy KTC.
Rewelacyjna rzecz i Mój Faworyt!
Serdecznie Polecam! :) 



1 komentarz:

  1. Olej kokosowy staje się ostatnio coraz bardziej popularny :p przez co mamy większy wybór produktów w sklepach. Oczywiście mówimy tu o zimno tłoczonych, które dla mnie są mega :P

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...