Witajcie!
Kilka dni temu natknęłam się na bardzo ciekawy artykuł na temat super produktów podczas diety dlatego dzisiaj postanowiłam o tym napisać post, moim zdaniem to nie tylko świetne produkty w diecie ale również idealne dla osób które chcą po prostu zdrowo się odżywiać! :) Dlatego tych produktów nie powinno wtedy nigdy zabraknąć w naszej lodówce. Chciałabym przedstawić wam kilka z nich - moich ulubionych.
Drogocenne pełne ziarno
Amerykański departament zajmujący się rolnictwem w wielu swoich publikacjach zwraca uwagę, że produkty pełnoziarniste są bardzo zdrowe, a w przypadku osób na diecie wręcz konieczne.
Badania, o których napisał magazyn "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases", potwierdzają, że pełne ziarno obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Produkty te chronią także przed chorobami przewlekłymi.
W ich skład wchodzą wszystkie składniki ziarna (oprócz zawierającego głównie węglowodany bielma). Dlatego są zdrowsze i sprzyjają osobom na diecie. Masz w czym wybierać - sięgnij po pieczywo pełnoziarniste, niełuskany ryż, mąkę pełnoziarnistą czy płatki owsiane. W nowej piramidzie żywienia pełne ziarno znajduje się u jej podstawy!
Jabłko zamiast lekarza
Brytyjczycy namawiają, że wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, aby żyć w zdrowiu i dobrej kondycji. Tego samego zdania byli starożytni Rzymianie. Jadwiga Górecka w książce "Apteka natury" pisze, że trzeba każdego dnia spożywać dwa jabłka, aby nie dopuścić do nadmiaru cholesterolu. Jedno nieduże jabłko ma 40-60 kalorii. "Jest znakomitym środkiem terapeutycznym, zasługującym na szersze upowszechnienie. O jego właściwościach leczniczych decydują składniki, spośród których zwróćmy uwagę na potas (137 mg) oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy głównie C" - podkreśla Jadwiga Górecka.
Lista zalet jabłek jest bardzo długa. Owoce te m.in. wzmacniają mięśnie i układ nerwowy, regulują przemianę materii, chronią przewód pokarmowy, wpływają pobudzająco na pracę wątroby i zmniejszają jej przekrwienie, neutralizują także substancje toksyczne w organizmie.
Jej wysokość Marchewka
W 100 gramach marchwi jest niespełna 30 kalorii i sporo błonnika. Umytą i obraną marchewkę można schrupać na surowo, ugotować na parze, udusić, dodać do sałatki... Z marchwi robimy również smaczny sok lub przepyszne ciasto. Nie przypadkowo to jeden z pierwszych produktów podawanych dziecku. Jeśli jesteś na diecie i dbasz o zdrowie, nigdy nie powinno zabraknąć jej w twojej kuchni! Marchewka zawiera przede wszystkim beta-karoten, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza krtani, gardła, jamy ustnej oraz płuc. Beta-karoten chroni także przed chorobami serca i układu krążenia, wzmacnia odporność organizmu, zapobiega zaćmie i udarom. Jeśli na diecie męczą cię zaparcia, kilogram marchwi gotuj przez dwie godziny w litrze wody. Zmiksuj i spożywaj niewielkimi porcjami w ciągu dnia.
Kiszona kapusta - podstawa!
To produkt obowiązkowy w przypadku osób na diecie. Szklanka kiszonej kapusty ma tylko ok. 20 kalorii. Można ją jeść między posiłkami albo jako dodatek np. do obiadu. Ugotujemy z niej pyszną, pożywną i niskokaloryczną zupę.
Bezsolna kiszona kapusta jest korzystna dla nadciśnieniowców i stanowi lek przeciw obrzękom. Mogą ją jadać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym. Jest lekkostrawna.
Kiszona kapusta zalecana jest każdej osobie na diecie. Zawiera cenne witaminy z grupy B, a także witaminę PP, K i C. Znajdziemy w niej również błonnik oraz ważne dla zdrowia pierwiastki - żelazo, cynk, magnez, potas, wapń. Szczepy bakterii obecne w kiszonkach działają na zasadzie podobnej do antybiotyków: niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze.
Wszechstronny jogurt naturalny
Jeśli zależy ci na zdrowym i przemyślanym pozbyciu się nadwagi, kubeczek jogurtu naturalnego zawsze powinnaś mieć w lodówce. Z wielu powodów. Przede wszystkim jest niskokaloryczny. Z powodzeniem zastąpi tłustą śmietanę oraz kaloryczny majonez. Możesz go wypić na lunch albo zjeść na śniadanie z dodatkiem owoców czy musli. Bardzo smaczny będzie jogurt wymieszany z twarogiem. Gdy dodasz do niego miód, zyskasz słodką przekąskę, która z powodzeniem zastąpi słodycze. Możesz go jeść, jak i kiedy chcesz. A warto, ponieważ jogurt naturalny zawiera cenne dla ludzkiego organizmu żywe kultury bakterii. To bogate źródło wapnia, potasu, fosforu, jodu oraz witaminy A i z grupy B. Jogurt naturalny obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zwiększa odporność organizmu.
Migdałem w nadwagę
Polacy jedzą za mało orzechów. Dlaczego nie popełniaj tego błędu. Badania, do których dotarł magazyn "Journal of the American Collage of Nutrition", potwierdzają, że jedzenie migdałów zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Analizy przeprowadzone przez amerykańskich uczonych pod kierownictwem dr. Gary'ego Fostera dowodzą również, że zastąpienie migdałami mniej zdrowego jedzenia może pomóc osobą odchudzającym się zrzucić nadwagę i obniżyć poziom cholesterolu. I nie wystrasz się faktem, że migdały są wysokokaloryczne. Wystarczy garść dziennie. Migdały zawierają też dużą dawkę witaminy E - cennego przeciwutleniacza, a także błonnik, magnez czy łatwo przyswajalny wapń. Po ich spożyciu szybko pojawia się uczucie sytości.
Czerwony sekret w filiżance
O czerwonej herbacie napisano już wiele artykułów, rozpraw i raportów. Dlatego jeśli jeszcze się do nie nie przekonałaś, przeczytaj to: czerwona herbata to doskonały sprzymierzeniec zdrowia i szczupłej sylwetki. A właściwości prozdrowotnych ma naprawdę bardzo dużo. Usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia go, przyśpiesza trawienie alkoholu, usprawnia pracę wątroby, poprawia koncentrację oraz pamięć, reguluję pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie. Jest również znakomitym, naturalnym środkiem na odchudzanie - badania dowodzą, że aż 88 proc. osób regularnie pijących czerwoną herbatę w ciągu miesiąca gubi kilka kilogramów. Z najnowszych badań wynika natomiast, że w odchudzaniu nie pomaga zielona herbata.
Siła drzemiąca w jajku
Osoby będące na diecie i dbające o zdrowie nie powinny wykluczać ze swojego jadłospisu jajek - pamiętaj jednak, aby wybierać ekologiczne "zerówki" albo "jedynki" od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka są zdrowsze, bo nie zawierają cholesterolu. Jaja zawierają proteiny, witaminy z grupy B, a także A, K, PP, D i E oraz fosfor, żelazo i wapń. Jedno kurze jajo to 70-90 kalorii (np. po ugotowaniu na twardo jajo ma ich ok. 80).
Chyba niedługo zrobię nowy spis produktów polecanych w czasie diety :)
i będę po nie często sięgać :)
Pozdrawiam :)
Wszystkie wyżej wymienione zawsze w szafce mam, jem i polecam (;
OdpowiedzUsuńnie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam kiszoną kapustę ! ogórki to często, ale o kapuście jakoś zapominam :P
OdpowiedzUsuńa podobno jest nawet znacznie zdrowsza niż ogórki :) w takim razie koniecznie musisz to w najbliższym czasie nadrobić! :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka i jogurt zwłaszcza w połączeniu ;) natomiast kiszonej kapusty nie tknę :P
OdpowiedzUsuń