poniedziałek, 10 listopada 2014

Dieta wspomagająca pracę mózgu!



Witajcie! 
Jak wiadomo niedawno zaczął się nowy rok akademicki, co wiąże się ze zwiększoną ilością nauki i egzaminów. Ja również muszę teraz zdecydowanie więcej czasu poświęcić na naukę niż było to w trakcie wakacji. Dlatego też, jakiś czas temu zainteresowałam się tematem wpływu diety na pracę naszego mózgu i zapamiętywanie. Dodatkową motywacją dla mnie, żeby zgłębić ten temat był filmik na StylowoTV - 8 produktów które wzmocnią twoją pamięć. Stąd dzisiejszy post, oczywiście muszę z Wami tym wszystkim podzielić. Zapraszam! 


Bez zdrowej diety trudno o koncentrację, skupienie, zapamiętywanie i naukę. Rozpoczęcie nowego roku akademickiego jest świetnym pretekstem do tego aby wprowadzić pewne zmiany w swojej diecie i upewnić się, że jemy wystarczająco dużo produktów wspomagających pracę mózgu. Jedzenie produktów zawierających kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan to najlepszy sposób aby dostarczyć składniki potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Przedstawię Wam jedne z najlepszych produktów które optymalizują pracę mózgu.



Pełne Ziarno
kwas foliowy, witamina B6, tiamina

Pełnoziarniste pieczywo, otręby i zarodki zawierają duże ilośći folianów podobnie jak brązowy ryż, płatki owsiane i kasze. Foliany są niezbędne do budowy czerwonych krwinek. Dzięki prawidłowej ich ilości nasz organizm, a co za tym idzie mózg jest dobrze dotleniony.
Nie możemy zapomnieć, że artykuły spożywcze z pełnego ziarna są również świetnym źródłem tiaminy, która wzmacnia pamięć.



Jaja
cholina, białko

Szczególnie ważną częścią jaja jest jego żółtko - jest bogatym źródłem lecytyny, której skład wchodzi cholina. Cholina poprawia pamięć, koncentrację oraz refleks. Ponadto  żółtka dostarczają sporych ilości żelaza i cynku oraz wszystkich witamin z grupy B, które pełnią rozmaite funkcje w układzie nerwowym i są niezbędne do jego działania.
Orzechy

Orzechy włoskie są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega. Tak naprawdę zaleca się spożywanie różnych rodzajów orzechów, gdyż wszystkie są zbawienne dla naszego mózgu. Orzechy ziemne, włoskie, pekany... zawierają wiele cennych składników i minerałów, które pomagają od walki z bezsennością po zwiększenie koncentracji, jasności umysłu i pamięci. Migdały z kolei zawierają neuroprzekaźniki pobudzające organizm i poprawiające nastrój.


Jagody

Borówki usprawniają procesy uczenia się i zdolności motoryczne. Owoce te, jak również jeżyny, maliny i truskawki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, tak korzystnych dla pracy mózgu. Regularne spożycie jednej porcji jagód dziennie jest w stanie odwrócić zmiany, które zachodzą w tym organie pod wpływem starzenia się. Fisteina i flawonoidy zawarte w owocach jagodowych poprawiają pamięć i koncentrację, jak również zwiększają prędkość kojarzenia faktów.



Nasiona Lnu

Nasiona te są bardzo bogate w składniki odżywcze. Zawierają duże ilości tłuszczów omega-3 oraz żelazo niezbędne do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym są źródłem magnezu oraz cynku, które obudowują komórki nerwowe  a także niwelują skutki stresu.

Łosoś

Ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Jej spożycie rozwijają tkankę mózgu i wpływa pozytywnie na jego pracę. Wysoka zawartość kwasów niweluje zaburzenia poznawcze.

Awokado

Nie bój się dużej zawartości tłuszczów w awokado. To zdrowy tłuszcz, który wpływa pozytywnie na przepływ krwi, utrzymując funkcjonowanie umysłu na najwyższym poziomie. Poza tym awokado obniża ciśnienie tętnicze w organizmie. 
Pomidory

Podobnie jak jagody, stanowią bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługuje zawarty w pomidorach likopen, który chroni komórki przed uszkodzeniami prowadzącymi do demencji. 

Szpinak

Razem z kapustą, brokułem i jarmużem wspomagają przyswajanie, przetwarzanie i przypominanie informacji. Zawartość folianów oraz witamin B6 i B12 obniża poziom homocysteiny odpowiedzialnej za zapominanie, a nawet chorobę Alzheimera. Zielone warzywa są zazwyczaj bogate również w żelazo i kwas foliowy. 

Zielona Herbata

W zielonej herbacie jest trochę więcej prozdrowotnych substancji niż w czarnej, ale obie zawierają cenne katechiny, które niezwykle korzystnie wpływają na intelekt. Zdarzyło Ci się kiedyś odczuwać wyprucie, zmęczenie i generalnego "niechciejstwa", jeśli chodzi o myślenie? Mogło to być spowodowane własnie brakiem katechin w Twoim mózgu. Substancje te pomagają zachować świeży umysł, nie tylko usprawniając jego działanie, ale również umożliwiając odprężenie, które jest kluczowe dla uniknięcia psychicznego wyczerpania. Rozpoczęcie dnia od filiżanki herbaty to świetny pomysł, jeśli już od rana chcesz być w doskonałej formie umysłowej!

Banany

Dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczeniu energii do mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację. 

Ciemna Czekolada


Ciemna jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu poprawia skupienie i koncentrację. Spożywanie czekolady mlecznej wpływa pozytywnie na pamięć i czas reakcji. 

Tak w skrócie przestawia się tabla najzdrowszych produktów dla naszego mózgu! 
Koniecznie postarajcie się włączyć je do diety, ja też tak zrobię! 
A Wy co o tym sądzicie? Polecacie jakieś fajnie produkty które również dobrze wpływają na proces nauki? 
Podzielcie się w komentarzach! Chętnie poczytam! 
Pozdrawiam i do następnego! 
Ania :*

1 komentarz:

  1. u mnie w sezonie intensywnej nauki często kości w diecie właśnie awokado, orzechy i ryby, wspomagam się wtedy też suplementami w tabletkach takimi jak magnez i pyłek kwiatowy :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...