wtorek, 11 grudnia 2012

Fit: Nalesniki ze Szpinakiem

Hello! 

Dzisiaj mam dla was przepis na chyba mają ulubioną fit potrawę. Kojarzy mi się ona przede wszystkim z wyjazdami z przyjaciółką na zakupy do Poznania. W którym obie teraz mieszkamy. Miałyśmy wtedy jeden ulubiony bar naleśnikowy w Starym Browarze. Do którego zaglądałyśmy za każdym razem kiedy tutaj byłyśmy. Może dlatego jest ona moją ulubioną Fit potrawą. To łaty i szybki pomysł na  lekki obiad. Zapraszam! :)



Składniki:
Ciasto naleśnikowe
* 2 szklanki mąki razowej lub otrębów przennych
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka 0,5%
* 1 szklanka wody gazowanej
* sól, pieprz, odrobina oliwy
Farsz
* 500g szpinaku
* mozzarella lekka (opcjonalnie)
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebulka
* łyżka jogurtu naturalnego
* sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię lekko natłuść i na rozgrzaną patelnie wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.
  2. Pokrój w małą kostkę cebulę, posiekaj czosnek. Tak przygotowane podsmaż na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szpinak. Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij potrawę z ognia. Dodaj jogurt, sól, pieprz i opcjonalnie startą a dużych oczkach mozzarellę. 
  3. Gotowy farsz nakładaj na usmażone naleśniki i zawijaj w rulonik. 

Wskazówka: Naleśniki te świetnie smakują z sosem pomidorowym. Aby go przyrządzić  wystarczy dodać do pomidorów z puszki zioła prowansalskie, odrobinę podsmażonej cebulki i czosnku, po czym wszystko raz gotować kilka minut.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Zawsze warto poszukiwać nowych inspiracji kulinarnych. Dzięki temu nasza dieta stanie się bardziej zróżnicowana a my unikniemy negatywnych skutków wynikających ze zbyt ubogiego menu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki nie na słodko także są pyszne

    OdpowiedzUsuń