czwartek, 27 grudnia 2012

Frittata z brokulem.

110 kcal, 18 g białka


Składniki:
- 3 białka jajek
- łyżka wody mineralnej
- pieprz i sól
- 3/4 szklanki różyczek brokuła (100 g)
- średni pomidor
- 5 suszonych grzybów


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C.
Ugotuj grzyby w 1/3 szklanki wody przez ok. 10 minut.

Wymieszaj białka z wodą.
Dopraw pieprzem i wlej do małego naczynia żaroodpornego. 
Rozłóż w białkowej masie, różyczki brokuła i pokrojone grzyby, przykryj i piecz 15-20 min. aż frittata się zetnie. 
Odstaw do wystygnięcia i zjedz z plasterkami pomidora. 




6 komentarzy:

  1. Dlaczego nie jesz żółtek?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo zazwyczaj nie jest polecanie osobą w diecie w dużych ilościach, ponieważ jest jest kaloryczne. Dlatego staram się go unikać. :)

      Usuń
  2. Żółtka jaj zawierają potrzebne do funkcjonowania organizmu tłuszcze, a domyślam się, że 20 jaj dziennie nie jesz;)Nie o o to chodzi, by jeść jak najmniej, ale by jeść adekwatnie do swojego zapotrzebowania. Twoj organizm na samo funkcjonowanie organow(tzw podstawowa przemiane materii)potrzebuje ok 1400kcal, jesli mu tego nie zapewnisz i bedziesz go glodzic, to efekty beda odwrotne do oczekiwanych niestety, tzn bedziesz moze na wadze tracic ale glownie z tkanki miesniowej..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Wiem o tym tylko zazwyczaj wychodzę z założenia że skoro nie ma różnicy w smaku to po co dostarczać dodatkowe kalorie :)
      Ale wezmę to pod uwagę :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. czyli np na ketozie można zrobić sobie ten przepis w wersji z całych jaj? Tzn pytanie bardziej brzmi czy jak damy całe jaja to też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój przepis na frittatę z brokułem brzmi wyjątkowo smakowicie! To doskonała propozycja na zdrowe i pożywne danie, które można przygotować w szybki i łatwy sposób. Aby jeszcze bardziej urozmaicić doświadczenie kulinarnego, warto zainwestować w porządne noże kuchenne, na przykład te japońskie. Dzięki nim krojenie składników będzie szybsze i bardziej precyzyjne. Polecam wgłębić się w temat. Dziękuję za dzielenie się tym smacznym przepisem!

    OdpowiedzUsuń